Dit zijn ongekende en onverkende tijden, waar niemand op voorbereid was. We werden plots wakker in een nieuwe wereld met vele uitdagingen, ook op de werkvloer. Momenteel worden we dan ook met z’n allen overspoeld door aanbevelingen, nieuwsberichten en richtlijnen, maar vaak ook door bedenkelijke commerciële aanbiedingen die willen bijdragen aan de heropstart van uw bedrijf.

Laat u vooral het hoofd niet op hol brengen is ons advies. De regelgeving omtrent een exit-strategie wijzigt nog quasi dagelijks, en eer deze bijgeschreven raakt in De welzijnswet en de codex over het welzijn op het werk (voorheen gekend als ARAB), zijn we zeker enkele maanden verder. 

Een afwachtende houding anderzijds is ook niet bevorderlijk. U dient nu wel na te denken over de manier waarop u uw bedrijf terug in gang trapt. Wij menen dat u zelf met een dosis gezond verstand en enkele gerichte publicaties reeds een heel eind komt in een heropstart, waarbij u met minimale bouwstenen werknemers zo veilig mogelijk (terug) kunt laten werken in de post-lockdown periode. 

Daarom vestigen we graag uw aandacht op de publicatie “Veilig aan het werk”. Deze generieke gids is het resultaat van de samenwerking van de sociale partners in de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk, de Economic Risk Management Group, de FOD WASO en de beleidscel van de minister van Werk.

U kunt deze DADELIJK HIER downloaden, of op de website https://werk.belgie.be/nl waar u ook aanvullende informatie vindt. De inhoud van de gids kan worden aangevuld in functie van de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad en op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten en goede praktijken.

Hoe moet het nu verder? U zet erop in om zo snel mogelijk back in business te zijn, en wij volgen de verdere ontwikkelingen omtrent het nieuwe normaal op de werkvloer, en hoe dit zich kan vertalen in een échte future-proof werkomgeving. Uw kantoor verbouwen doet u dus niet overhaast, voor een langetermijnoplossing kunt u straks immers ook nog bij ons terecht. Nu nadenken over kleine, instant ingrepen doen we graag met u.  Aarzel dus niet om uw Veilig aan het werk-aanpak met ons te bespreken.