Flexibiliteit op de werkvloer: het is een thema waarover we niet uitgepraat raken. Een flexibel kantoor geeft uw medewerkers ruimte om productief te zijn. Maar hoever moet u gaan om er de vruchten van te plukken? En wat kan u meenemen uit de principes van ‘agile working’ en ‘activity-based working’?

‘Activity-based working’

De kantoorwerker van vandaag heeft een gevarieerd takenpakket dat vraagt om een mix van samenwerking en zelfstandig focuswerk, waarbij ‘productiviteit’ er altijd anders uitziet. De principes van ‘activity-based working’ (ABW) of activiteitsgebonden werken geven daar een antwoord op met ruimtes die toegespitst zijn op specifieke werkvormen. Uw medewerkers kiezen daarbij zelf wat voor hen de beste omgeving is.

‘Agile working’ of flexwerk

In een traditioneel kantoor heeft elke medewerker nog steeds zijn vaste werkplek: minstens een bureau met een stoel eraan. Wist u dat, op een gewone werkdag, tot wel 60 procent van die werkplekken niet gebruikt wordt? Heel wat grotere organisaties zetten daarom een volgende stap: flexwerk of ‘agile working’. Daarbij hebben medewerkers geen vaste werkplek meer en worden ze ook niet meer elke dag op kantoor verwacht.

De juiste mix

Vierkante kantoormeters zijn duur, zeker wanneer ze vervolgens ongebruikt blijven. Flexwerken invoeren is een uitstekende manier om ruimte te optimaliseren en anders in te richten, bijvoorbeeld voor activiteitsgebonden werken. Grote organisaties zoals de Vlaamse Overheid pakken het vandaag zo aan. Voor kleinere organisaties (met minder dan pakweg 100 werknemers) is de switch naar flexwerken minder logisch. Maar vaste werkplekken afschaffen is geen voorwaarde om de vruchten te plukken van activity-based working.

Hoe flexibiliteit eruitziet in uw eigen onderneming? Dat hangt helemaal van u af. We helpen u graag op weg naar een flexibel, productief kantoor.