We zitten teveel. Daarom hoort u steeds vaker over de voordelen van staand werken, aan een bureau op hoge poten. Wie even googlet, ziet zelfs gimmick-achtige constructies met een loopband waarop u al werkend uw workout meepikt. Dat laatste hoort u ons niet aanraden. Maar (regelmatig) staand werken? Daar zit wat in.

Staand werken is gezond … af en toe

Kantoorwerkers brengen het merendeel van hun tijd zittend door. Niet alleen op het werk, maar ook op andere momenten: thuis aan de ontbijttafel of in de zetel, onderweg in de auto of op de trein. Die eentonige houding is slecht voor de gezondheid. We krijgen hartproblemen en worden te dik van al dat zitten. De kern van de zaak? We bewégen te weinig, en dat lost u niet op door voortaan alleen nog recht te staan.

Bureau met instelbare hoogte

Van de hele dag rechtstaan worden uw werknemers niet gezonder – hoogstens vermoeider. De sleutel zit in afwisseling. Regelmatig in beweging komen is goed voor de rug en de doorbloeding, maar ook voor de concentratie. Een bureau met instelbare hoogte laat uw medewerkers toe om regelmatig van houding te wisselen. In Denemarken is het zelfs verplicht: sinds 2015 moet elke kantoorwerker er beschikken over een bureau waaraan hij of zij zowel zittend als staand kan werken.

Activity-based rechtstaan

Voor iedereen een bureau met instelbare hoogte? Dat is een enorme investering. Maar ook kleinere ingrepen hebben al een positieve impact. De combinatie met Activity-Based Working is niet ver weg. Doe bijvoorbeeld in één vergaderruimte de stoelen weg en vervang de tafel door een hoger exemplaar. Of plaats een statafel in de cafetaria voor een rechtstaande koffiepauze. Zo geeft u uw medewerkers de kans om regelmatig (even) voor een andere werkplek en een andere houding te kiezen.

Advies nodig over beweegkansen op het werk of Activity Based Working? U weet ons te vinden.